Miért nem használja az USA a metrikus rendszert

, 2022/8/4

Az Egyesült Államok Alkotmánya az I. cikk 8. szakaszában kimondja, hogy a Kongresszusnak jogában áll "a súlyok és mértékek mértékegységét megállapítani".

Miért nem használja az USA a metrikus rendszert?

Az ország alapító tagjai számára kétségtelenül kiemelt fontosságú volt, hogy döntsenek egy olyan rendszerről, amely szabályozza, hogy az Egyesült Államok hogyan mérje a tárgyakat, hogyan hasonlítsa össze a hosszúságokat, és hogyan mérje meg magát. Amikor 1790 körül elkezdték megvizsgálni a lehetséges rendszereket, az újonnan kifejlesztett francia metrikus rendszer Thomas Jefferson külügyminiszter figyelmét is felkeltette.

Az USA-nak számos lehetősége volt arra, hogy áttérjen a metrikus rendszerre, arra, amelyet a világ nagy része használ, és amelyet sokkal logikusabbnak és egyszerűbbnek dicsérnek. Akkor miért nem váltott? A legnagyobb ok, amiért az USA nem vette át a metrikus rendszert, egyszerűen az idő és a pénz. Amikor az országban elkezdődött az ipari forradalom, a drága gyártóüzemek az amerikai munkahelyek és fogyasztási cikkek fő forrásává váltak.

Mivel ebben az időben a birodalmi mértékrendszer (Imperial System, IS) volt érvényben, az ezekben a gyárakban használt gépeket IS mértékegységekben történő méretezéshez fejlesztették ki; az összes munkást IS mértékegységekkel való bánásmódra képezték ki; és számos termék IS mértékegységekkel készült. Amikor a kongresszusban felmerült a mértékegységrendszer-váltásról szóló vita, a metrikus rendszert támogató törvényjavaslat elfogadását a nagyvállalatok és az amerikai állampolgárok meghiúsították, akik nem akarták az ország teljes infrastruktúrájának megváltoztatásával járó időigényes és költséges vesződségeket.

Sokan úgy vélték továbbá, hogy az Egyesült Államoknak meg kell tartania sajátos rendszerét, amely megkülönbözteti más országoktól, és inkább szimbolizálja vezető, mint követő státuszát. A modern időkben a legtöbben elfogadták a közös mértékegységrendszert - az iskolában mind a hagyományosan használt IS-rendszert, mind a metrikus rendszert, amelyet a világ nagy része használ, megtanítják a gyerekeknek.

Ezért van az, hogy az amerikai mérőpálcák vagy vonalzók gyakran tartalmaznak incheket és centimétereket is. A metrika rajongói számára sajnálatos módon a közös használat széles körű elfogadása azt is jelenti, hogy az IS rendszer hivatalos kivezetése valószínűleg nem fog egyhamar bekövetkezni.