Mi a hossz

, 2022/8/4

A hossz egy tárgy méretének vagy az egyik ponttól a másikig terjedő távolságnak a meghatározására használt kifejezés A hossz annak a mértéke, hogy milyen hosszú egy tárgy, vagy a két pont közötti távolság.

Mi a hossz

Egy tárgy méretének vagy az egyik pont és egy másik pont közötti távolságnak az azonosítására szolgál. Egy tárgy hossza a kiterjesztett dimenziója, azaz a leghosszabb oldala.

Néhány további példa:

Hosszúsági példa 1

Az adott kép egy téglalapot ábrázol, és minden téglalapnak hosszabb a hossza, mint a szélessége.

hossz példa 2

Eszközök a hosszúság méréséhez

Mérőskála mérőskála

Mérőszalagok mérőszalag

A hosszúság különböző mértékegységei

A metrikus rendszeren alapuló szabványos hosszegység a méter (m). A mérendő hosszúságnak megfelelően a métert különböző mértékegységekre, például milliméterre (mm), centiméterre (cm) és kilométerre (km) is átválthatjuk.

A centiméterek és milliméterek a kisebb hosszúságok, a méterek és kilométerek pedig a nagyobb hosszúságok, például a távolságok mérését segítik. Például a ceruzák hosszát centiméterben (cm) lehet kiszámítani, míg a kilométerekkel két épület vagy hely közötti távolságot lehet mérni.

Egy méter száz egyenlő osztása egy centimétert ad. Ezt "cm"-ként írjuk. Azaz,

1 m = 100 cm

A kilométer ezer egyenlő osztása egy métert ad. Azaz,

1 km = 1000 m

A hosszátváltási táblázatok szerint a különböző hosszúsági egységek és azok megfelelői az alábbiakban találhatók:

A kilométer (km), a méter (m) és a centiméter (cm) az általánosan használt hosszúsági egységek.

Ezeknek az egységeknek az átváltása a megadott képlet segítségével történik.

átváltási képlet

Ezen kívül a szokványos rendszerben (amelyet az Egyesült Államokban követnek) a hosszúság mértékegységeként hüvelyk, láb, yard és mérföld használatos.

A szokványos mértékegységek közötti összefüggés az alábbiakban olvasható:

a szokványos mértékegységek közötti kapcsolat

A metrikus rendszer és a szokványos rendszer

A különböző mértékegységek választékával a metrikus rendszer meglehetősen logikus rendszernek tűnik a szokványos rendszerhez képest, és az egységek átváltása a metrikus rendszerben sokkal egyszerűbb, mint a szokványos rendszerben.

Az Egyesült Államok az utolsó fennmaradt nemzet, amely még nem vette át a metrikus rendszert. A metrikus rendszerben lévő egységek átváltása a szokványos rendszerre azonban könnyen elvégezhető a megadott átváltás segítségével.

1 méter (m) = 39,4 hüvelyk = 1,09 yard;

1 yard = 0,92 m

1 centiméter (cm) = 0,39 hüvelyk;

1 inch = 2,54 cm

Szórakoztató tények a hosszúságokról

1. A hossz szó a középangol "lengthe" szóból és a régi angol "lengðu" szóból származik, ami azt jelenti, hogy hosszú vagy egy irányban megnyúlt.

2. A hosszmérés metrikus rendszerét először Franciaországban vezették be, és jelenleg a világ lakosságának mintegy 95%-a használja.