Inch elnevezés

, 2023/1/4

Az angol "inch" (óangolul: ynce) szó a latin uncia ("egy tizenketted rész; római hüvelyk; római uncia") korai kölcsönzése volt. A latin /u/ magánhangzóváltozást a latin /u/-ből az óangol /y/-be (amelyből a modern angol /ɪ/ lett) umlautnak nevezik.

Inch  elnevezés

A latin /k/-ből (írva c) az angol /tʃ/-be történő mássalhangzóváltozást palatalizációnak. Mindkettő az óangol fonológia jellemzője volt; további információkért lásd: Phonological history of Old English § Palatalization and Germanic umlaut § I-mutation in Old English. Az "inch" rokon az "uncia" (óangol: ynse) szóval, amelynek különálló kiejtése és helyesírása tükrözi, hogy a középangolban az angol-normann unce és ounce szóból vették vissza.

Sok más európai nyelvben az "inch" szó megegyezik a "hüvelykujj" szóval, vagy abból származik, mivel az ember hüvelykujja körülbelül egy hüvelyk széles (és ezt néha még az inch meghatározására is használták[4]). A holland nyelvben a hüvelyk kifejezés az engelse duim (angol hüvelykujj). Példák: katalán: polzada ("hüvelyk") és polze ("hüvelykujj"); cseh: palec ("hüvelykujj"); dán és norvég: tomme ("hüvelyk") tommel ("hüvelykujj"); holland: duim (innen afrikaans: duim és orosz: дюйм); francia: pouce; magyar: hüvelyk; olasz: pollice; portugál: polegada ("hüvelyk") és polegar ("hüvelyk"); ("duim"); szlovák: palec ("hüvelyk"); spanyol: pulgada ("hüvelyk") és pulgar ("hüvelyk"); és svéd: tum ("hüvelyk") és tumme ("hüvelyk").

Használat

A hüvelyk az Egyesült Államokban, Kanadában, és az Egyesült Királyságban általánosan használt szokásos hosszúsági egység. Japánban is használják elektronikus alkatrészek, különösen kijelzők esetében. A kontinentális Európa nagy részén a hüvelyk nem hivatalosan a kijelzőképernyők mértékegységeként is használatos. Az Egyesült Királyságban a közszféra használatára vonatkozó útmutató szerint 1995. október 1-től, időkorlátozás nélkül, az inch (a lábfejjel együtt) elsődleges mértékegységként használható a közúti jelzéseknél és a kapcsolódó távolságméréseknél (a szabad magasságok és szélességek lehetséges kivételével), és továbbra is használható másodlagos vagy kiegészítő jelzésként a metrikus mértékegységet követően más célokra.

A hüvelykeket általában a járművek keréktárcsáinak átmérőjének és a gumiabroncsok megfelelő belső átmérőjének megadására használják a gumiabroncskódokban[idézés szükséges]. A hüvelyk nemzetközi szabványos szimbóluma az in (lásd ISO 31-1, A. melléklet), de hagyományosan a hüvelyket kettős prímszámmal jelölik, amelyet gyakran kettős idézőjelekkel közelítenek, a lábat pedig prímszámmal, amelyet gyakran aposztróffal közelítenek. Például: három láb, két hüvelyk 3′ 2″.

(Ez hasonlít ahhoz, ahogyan az óra első és második "vágását" szintén prím- és kettős prímjelekkel jelölik, valamint a fok első és második vágását is).

A hüvelyk alrészleteit általában páratlan számjegyű számjegyekkel rendelkező kétértékű törtekkel írjuk; például a két és háromnyolcad hüvelyket úgy írjuk, hogy 2+

3

/

8

″, nem pedig 2,375″, és nem is 2+

6

/

16

″. Mérnöki célokra azonban a törteket általában három vagy négy tizedesjegyig adják meg, és ez már évek óta így van.

Kapcsolódó egységek

Amerikai felmérés hüvelyk

Az Egyesült Államok megtartja a

1

/

39.37

-méteres meghatározást a földmérésnél, ami 2 milliomod rész különbséget eredményez a szabványos és az amerikai földmérési hüvelyk között.[44] Ez megközelítőleg

1

/

8

hüvelyk mérföldenként; 12,7 kilométer pontosan 500 000 szabványos hüvelyk és pontosan 499 999 felmérési hüvelyk. Ez a különbség jelentős, amikor az állami síkbeli koordinátarendszerekben több százezer vagy millió lábnyi koordinátaértékkel végzett számításokat végzünk.

2020-ban az amerikai NIST bejelentette, hogy az amerikai felmérési láb 2023. január 1-jén "fokozatosan megszűnik", és helyébe minden további alkalmazásban a pontosan 0,3048 méterrel egyenlő nemzetközi láb (más néven láb) lép[45], és ezzel együtt a felmérési hüvelyk is.

Kontinentális hüvelyk

Római hüvelyk és francia hüvelyk

A metrikus rendszer bevezetése előtt több európai országban is voltak olyan szokványos mértékegységek, amelyeknek a neve "hüvelyknek" fordítható. A francia pouce nagyjából 27,0 mm-t mért, legalábbis amikor a tüzérségi lövegek kaliberének leírására alkalmazták. Az amszterdami láb (voet) 11 amszterdami hüvelykből (duim) állt. Az amszterdami láb körülbelül 8%-kal rövidebb, mint az angol láb[46].

Skót hüvelyk

A mára már elavult skót hüvelyk (skót gaelül: òirleach),

1

/

12

a skót láb, körülbelül 1,0016 birodalmi hüvelyk (kb. 25,44 mm) volt.