Hogyan kell mérni hüvelykben

, 2022/8/12

A hüvelyk a hosszúság szabványos mértékegysége a birodalmi mértékrendszerben. Ha hüvelykeket próbálsz mérni, akkor a legjobb, ha egy kifejezetten hüvelyk mérésére tervezett eszközt használsz.

Hogyan kell mérni hüvelykben

Szerencsére, még ha nincs is ilyen típusú eszközöd, van néhány más módja is annak, hogy becslésekkel vagy átváltásokkal mérj valamit hüvelykben.

Amit tudnia kell

Használj vonalzót, mérőpálcát vagy mérőszalagot a pontos méréshez. Ha valami lekerekített szélű dolgot mérsz, használj szövet mérőszalagot. A mérőeszköz kezdő végét a "0" feliratú helyen helyezd a mérendő tárgy vagy távolság legközelebbi széléhez.

Húzd ki a mérőszerszámot a mérendő tárgy vagy távolság mentén. Jegyezd fel az utolsó teljes hüvelyknyi távolságot, amely egy vonalban van a tárgy/távolság végpontjával. Számold meg az összes számozatlan vonalat a teljes hüvelyk érték után. Add hozzá a töredéket a teljes hüvelyk értékhez, hogy megkapd a végső mérést.

1

Ügyelj arra, hogy olyan mérőeszközt válassz, amely hüvelykben mér. Ez általában vonalzó, mérőpálca vagy mérőszalag. A mérendő tárgy mérete határozza meg, hogy melyik mérőeszköz a legjobb számodra.

Például használj mérőpálcát, ha valaminek a hosszát próbálod megmérni merev egyenes élű tárgyakkal. A vonalzó a legjobb a rövid távolságok mérésére, míg a mérőpálcák az 1 és 3 láb (0,30-0,91 m) hosszúságú tárgyakhoz.

Használj mérőszalagot, ha egy ívelt tárgy körül kell megmérni a távolságot. A mérőszalagok hajlíthatóak, ezért jobbak a nem tökéletesen sík vagy egyenes tárgyakhoz.

2

Figyeld meg, hogy a mérőeszköz hogyan osztja a hüvelykeket törtrészekre. Számold meg a mérőeszközödön a nagyobb, számozott vonalak közötti kis vonalak számát. Mivel minden egyes számozott vonal egy hüvelyket jelöl, a köztük lévő vonalak száma határozza meg, hogy a mérőeszközöd hogyan bontja törtrészekre a hüvelykeket.

Ha 1 számozatlan vonal van, akkor a hüvelykeket felekre bontja.

Ha 3 számozatlan vonal van, a hüvelykeket negyedekre bontja.

Ha 7 számozatlan sor van, a hüvelykeket nyolcadokra bontja.

Ha 15 számozatlan sor van, a hüvelykeket tizenhatodokra bontjuk.

3

Állítsada szerszám elejét a mérendő tárgy 1 végével egy vonalba. Helyezd a mérőszerszám kezdő végét a "0" felirat helyén a mérendő tárgy vagy távolság legközelebbi széléhez. A pontos mérés érdekében győződj meg róla, hogy a mérőszerszám kezdőéle és a tárgy széle tökéletesen egy vonalban van.

Ha a szerszám kezdőéle nincs "0"-val jelölve, akkor a szerszámon található "1" szám megkeresésével is azonosíthatod azt. A mérőszerszámodon az "1" jelölést közvetlenül megelőző vég a "0" vég.

4

Nyújtsd ki a mérőszerszámot a mérendő tárgyra. Húzd ki a mérőszerszámot a tárgy hosszában, ameddig csak lehet. Tartsd a szerszámot végig ezzel a hosszal párhuzamosan, hogy a mérés pontos legyen. Ha mérőpálcát használsz, a pálcának laposan kell a mérendő élhez vagy vonalhoz simulnia. Mérőszalag használatakor a szalagnak a teljes mérendő távolságot körbe kell tekerni.

5

Határozd meg az utolsó teljes hüvelyket, amelyet a szerszám a tárgyon mér. Ez az utolsó számozott érték, amelyet a mérőeszköz képvisel, mielőtt az elérné a vonal, él vagy a mért távolság ellenkező végét. Ez a számozott érték a mért hosszban lévő egész hüvelyk száma. A vonalzó, a yardstick vagy a mérőszalag számozott értékei mind egész hüvelyknek felelnek meg. A számozott értékek közötti rövidebb, számozatlan vonalak a hüvelyk törtrészeit jelentik.

6

Számold meg a számozatlan sorokat az előző egész hüvelykes érték után. Határozd meg a mérőeszközön azt a számozatlan vonalat, amelyik pontosan a mért távolság végére esik. Ezután számold meg a mért egész hüvelyk érték és ez a végső vonal között lévő számozatlan vonalakat, beleértve magát a végső vonalat is.

7

Add össze az imént megszámolt törteket a teljes hüvelyk értékhez. Ez add meg a végső méretet hüvelykben, bármit is próbálsz mérni. Győződj meg róla, hogy már meghatároztad, hogy a mérőeszközöd hogyan osztotta a hüvelykeket törtrészekre, mielőtt ezt elvégeznéd.

Ha például a mérendő tárgy a 7 számozatlan sorból az ötödiknél áll meg a "3" jel után, akkor a tárgy hossza 3 hüvelyk plusz 5/8 hüvelyk. Ha az él vége egy számozott vonalon landol, akkor nem kell további törtet hozzáadni.