Családalapítás és munkalehetőségek Kelet-Magyarországon – állás Nyíregyháza területén

, 2023/11/7

A környezetünkben elérhető álláshelyek elsősorban természetesen a megélhetésünk szempontjából fontosak, ez azonban életünk több más területére is hatással lehet. Ha például családalapítás előtt állunk, elérkezik az idő arra, hogy másokra is gondoljunk és így mérlegeljünk.

Egy munka szempontjai

Sokan álmodnak egy szép karrierről, egy tudatosan felépített munkahelyi útról, mely a megfelelő érdemei szerint jutalmazza a munkavállalót és az évek során állandó lehetőséget ad a fejlődésre és az előrelépésre. Mások pedig bőven megelégszenek azzal, ha munkájukért megkapják a kialkudott jussukat és nem is szándékoznak túlzottan belemerülni feladatkörükbe, inkább csak annak megfelelő elvégzésére törekednek. Természetesen egyik hozzáállás sem elítélhető, hiszen mindannyian mások vagyunk.

Tény azonban az, hogy a kereseti lehetőségek minden esetben fontosak, különösen ha egyéb költségekre is gondolnunk kell. Ezért is érdekes kérdés a karrier és a családalapítás párosa, hiszen egyszerre mindkettőre teljes fókusszal koncentrálni kifejezetten nehéz. Arról nem is beszélve, hogy a karrierépítés meglehetősen időigényes folyamat, ám az előrejutás a keresetünkre is jó hatással lehet. Ez azonban időt vesz el a családtól, ugyanakkor biztosítja a megfelelő életkörülményeket.

A fentiekből is jól látszik, hogy milyen dilemmák övezhetik a munka és a gyermekvállalás kérdéskörét, azonban előbb-utóbb érdemes dűlőre jutni. Szerencsére mára a hazai munkaerőpiac egyensúlya és helyreállni látszik és amellett, hogy továbbra is a főváros és a dunántúli régiók járnak az élen e tekintetben, a többi vidéki terület is felzárkózást mutat az elérhető lehetőségek terén. Ennek megfelelően például ma már sok állás Nyíregyháza Profession kínálatában is elérhető.

Stabil körülmények

A vidéken élők számára nem volt mindig evidens, hogy jó minőségű, megfelelő keresetet biztosító és stabil munkahelyek állnak a rendelkezésükre. Az elmúlt évtizedekben tapasztalható lemaradás sok régió álláskínálatára rányomta a bélyegét, a biztonságos körülmények hiánya pedig a családalapítást is megnehezítette. Már azonban normalizálódni látszik a helyzet, melyet a keleti, északkeleti régióban megjelenő nemzetközi nagyvállalatok is segítenek. Sok állás Nyíregyháza ilyen cégeinél is elérhető.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye székhelyén jelenleg két nagyobb szereplőt említhetünk, a játékgyártással foglalkozó LEGO gyárat, illetve a jól ismert gumigyártó Michelin üzemét. Ezek a cégek amellett, hogy jelentős számú munkaerő alkalmazására képesek, a körülmények és a bérezés tekintetében is megfelelő színvonalat biztosítanak. Így egy állás Nyíregyháza valamelyik újabb ipari szereplőjénél sokak számára vonzó lehetőség.

Ilyen hátországra pedig már jóval egyszerűbb építeni, a stabil munka és az anyagi biztonság ugyanis a családalapításhoz, gyermekvállaláshoz kapcsolódó kételyekre is egyszerű választ ad. A kiszámítható jövedelem természetesen a gyermek megszületése után is fontos, hiszen ez esetben a háztartás aktív dolgozóinak száma a felére csökken. Ilyen helyzetekre jól használható a csed kalkulátor online megoldása, mely másodpercek alatt segít kiszámolni a várható bevételeket.

Biztonságos otthonteremtés

Egy állás Nyíregyháza városában tehát mára már kifejezetten sokszínű és hazai viszonylatban is kedvezőnek mondható körülményeket teremt. Nem is csoda, hogy a város vezetése ezen az úton szeretne továbbmenni, még tovább tágítva gazdasági horizontját, gondolva az utánpótlás képzésére, a munkaerő helyben tartására és a környék álláskeresőinek kiszolgálására is. Egy ilyen távlati perspektíva pedig természetesen a gyermekvállalást tervező családokat is megnyugtatja.

A konkrét számokkal persze minden esetben érdemes tisztában lenni, hiszen így válik leginkább tervezhetővé a jövő, ám a családalapítás szempontjából ez kiemelten fontos. Mivel a gyermek megszületése után változik a háztartások bevétele, érdemes már előre utánaszámolni, hogy mire is számíthatunk a közeljövőben. A csed kalkulátor éppen ebben lehet a segítségünkre, hiszen lényegében néhány kattintással kideríthetjük, hogy milyen támogatási bevételek járnak majd nekünk a következő években.

Egy állás Nyíregyháza valamelyik ipari szereplőjénél jól példázza azokat az újonnan felbukkanó lehetőségeket, melyek eddig nem voltak feltétlenül a régió sajátjai. Erre alapozva már az itt élők számára is nyugodtabb lehet a jövő megtervezése és egyszerűbb távlati aspektusba helyezni az elképzeléseket. A stabil munkahely, a biztos jövedelem és a kiszámítható körülmények mind azt szolgálják, hogy nagyobb magabiztossággal vágjunk bele életünk egy új szakaszába vidéken is.